Pakistan-India finale in Taman Daya Maleisie 15 maart 2009 Jaap Suyk

Inleiding 

Hallo hockeyend Nederland. Vanuit Maleisie een blog over de wedstrijd, finale van Taman Daya toernooi in Johor Bahru. Taman Daya is een buitenwijk van Johru Bahru en ligt op zo’n 15 minuten rijden met een taxi (kosten gem. 3 euro -15 RM). Voor diegene die in Maleisie zijn geweest Johor Bahru ligt in het uiterste zuiden van Maleisie, net boven Singapore en op zo’n 350 km van Kuala Lumpur. Een mooie autorit langs de tolwegen als het niet net zoals gistermiddag door een complete wolkbreuk het zicht bijna onmogelijk maakt. Gaat u naar de WK in Singapore en Maleisie, zeker de moeite waard lijkt mij, houdt u er rekening mee dat in Taman Daya er 2 velden naast elkaar liggen en nu slechts 1 tribune is gebouwd, met nog 3 maanden voor de boeg denk ik dat het bij 1 tribune zal blijven die grotendeels gevuld zal zijn door schoolkinderen en hun ouders die de wedstrijden gratis kunnen volgen. Het is goed om dit te weten. Maar het belooft een heel mooi toernooi te worden.

Hockey Asia

Mijn naam is Jaap Suyk, ik ben lang actief in Hockey geweest en ik ben heel recent naar Maleisie verhuisd om 2 bedrijven in Azie op te zetten, waaronder Hockey Asia waarbij (live) hockey wedstrijden en hockey projecten zoals scholen, hockey leagues etc. worden opgezet. Ik ben naast bondsscheidsrechter vanaf 1976 ook lang hockey trainer geweest en met veel plezier. Wij zijn pas 2 maanden in Maleisie en het begin was heel spannend zeker omdat onderhandelen met Aziatische hockeybonden anders gaat dan in Europa, maar de kop is eraf en we hebben mooie vorderingen gemaakt. Ik ben zoals vele (honderd)duizenden hockeyliefhebbers een zeer regelmatige bezoeker van hoofdklasse hockey  en ik hoop met deze blog een beetje sfeer vanuit Maleisie naar Nederland over te brengen.

Wedstrijd Pakistan – India 3-2

De eerste periode Pakistan – India 0-1.

Zowel India als Pakistan zijn met hun Juniors team (onder 21) al lang bij elkaar en dat was tijdens de wedstrijd heel goed te zien. Onderaan de blog vindt een paar foto’s die wij (met een simpele camera) even snel hebben gemaakt. India en Pakistan zijn zeer aan elkaar gewaagd en vooral India was in de eerst 10 tot 20 minuten zeer agressief uit te startblokken gekomen. Tijdens de warming up was de spanning tussen de rivalen al duidelijk merkbaar. Een echte India en Pakistan. India speelde op het randje (vaak over het randje heen) van toelaatbare waarbij tackle back en hard verdedigen hun belangrijke wapens zijn. Pakistan had vooral in de eerste 20 minuten veel problemen met hun spel. Waar Pakistan zich van India onderscheidt door het spel echt op te bouwen, speelde India heel direct hockey met vooral lange ballen en veel hoge ballen. Sommige acties gingen gepaard met snelle combinaties. 

Beide teams hebben grote technische kwaliteiten

Zowel hier in Maleisie als bij India en Pakistan valt de hoge technische kwaliteit nog steeds op. Omdat er in Azie nauwelijk tot geen hockeyclubs bestaan en alles via hockey op scholen en soms ook bij bedrijven moet plaatsvinden en er vaak minder intensief dan in Nederland getraind kan worden met veel minder kunstgras velden (we zijn in Nederland toch zeer bevoorrecht) is dit toch een zeer opvallende factor. India scoorde in de eerste periode uit een strafcorner met een lage push. Mooi doelpunt in de rechter hoek, India gebruikt dubbele stopper en dubbele flicker juist ook omdat Pakistan een razendsnelle uitloper heeft, zodat men wel de 2e stop moet gebruiken. De strafcorner werd gescoord door Mandeep Patel, inde 22e minuut. Veel commotie over dit doelpunt door Pakistan omdat Pakistan bij de eerste poging te vroeg uitliep en bezig waren zich op te stellen. Met een pakistaanse speler  rond de strafbal die nog bezig was zich terug op te stellen nam India de strafcorner en scoorde deze. Een dergelijk blunder overkwam ook de scheidsrechter in de 2e helft toen India weer een strafcorner te snel nam.  Na dit doelpunt herpakte Pakistan zich weer dat als een zeer compact team speelde en een volwassen indruk maakte. Pakistan kreeg wel een paar kleine kansen maar de ruststand bleef 0-1 voor India. India speelde heel vaak de hoge bal die in het begin van de eerste helft nog veel problemen veroorzaakte bij Pakistan, overigens zonder veel succes.

Tweede helft Pakistan -India 2-2

Pakistan had in de tweede helft absoluut het betere van het spel en speelde met veel druk op de verdedigers van India, juist door achter met 2 soms 3 verdedigers te spelen werd er voorin heel veel druk gezet. Hierdoor kreeg Pakistan veel kansen en controleerde zij het spel in de tweede helft. Dit ondanks de nodige kamikaze acties van India die slechts 2 groene kaarten opleverden, bleef Pakistan goed overeind.  In de  37e minuut kwam Pakistan terug met een mooi velddoelpunt van Abdul Haseem Khan en na dit doelpunt nam het middenveld van Pakistan het spel volledig over. Zij wonnen de meeste duels en vooral de voor India zo favoriete hoge bal had geen effect meer en werd door de verdeging goed opgevangen. Een van de weinige aanvallen in de tweede helft van India leidde tot een strafcorner  die dubieus werd toegekend. Spelers van Pakistan die nog niet opgesteld waren kregen een doelpunt om hun oren. Jammer vandaag hadden de  scheidsrechters een ( grote) rol in de doelpunten van India. Strafcorner flicker Mandeep Patel scoorde in de 47 minute van de wedstrijd.

Pakistan kreeg wat het verdiende: 2-2.

3 minuten voor het einde van de wedstrijd, Pakistan had al veel goede doelpogingen ondernomen, scoorde Pakistan door Abdul Haseem Khan (houd hem in de gaten – hele talentvolle speler) en werd het 2-2. Met deze score moesten Pakistan en India nog 2x 7,5 minuut spelen met de “Golden” goal regel. Na 3 minuten en 27 seconden scoorde Pakistan door Muhammed Zubair. Het doelpunt was van bijzonder kwaliteit omdat de speler 3 spelers van India in zijn nek had en toch fraai scoorde. Het betekende dat Pakistan U21 na zoveel jaar weer eens prijs binnenhaalde . India heeft een zeer getalenteerd team maar speelde waarschijnlijk vandaag niet op hun best en Pakistan deed dit wel.

http://www.hockey-asia.com

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Pakistan-India finale in Taman Daya Maleisie 15 maart 2009 Jaap Suyk”

 1. Joost Says:

  Jaap, ik mis toch wel een beetje de vorderingen van het Shell team!!! :).
  Tot volgende week grts Joost

 2. Frank van 't Hek Says:

  Jaap,

  Ik denk dat wij ooit samen een wedstrijd mochten fluiten voor promotie naar de landelijke groep. Het moet begin jaren 80 zijn geweest. Het was nog in het grastijdperk, volgens mijn geheugen HIC-Be Fair met een beoordeling van ene Jaap de Boer.

  Leuk je bericht te lezen. In 2005 was ik zelf in Maleisië als TD bij het bekende Sultan Azlan Shah tournooi. Na mijn fluitperiode ben ik als internationaal official verder gegaan en mag met regelmaat tournooien leiden. Binnenkort ook weer een Maleisisch team want Jong Maleisiè (<21)
  speelt met Pasen in Sevilla Spanje een 4 landen tournooi waarvoor de FIH mij heeft gevraagd dat te leiden.

  Ik zal met regelmaat je bijdragen lezen en wens je, met die herinnering van bijna 30 jaar geleden, veel goeds toe.

  Hollandse groet,

  Frank van ‘t Hek
  fvant.hek@inter.nl.net

  • hockeymalaysia Says:

   Frank,
   Leuk om jouw antwoord te lezen, en naast de wedstrijd op HIC waarbij mij jouw kleurige shirts nog helemaal op mijn netvlies staan las ik vlak voor mijn verhuizing jouw beoordeling in mijn laatste actieve fluit-periode, overigens een wedstrijd die ik samen met Wouter Bregman floot en die aan de basis stond van mijn eerste trainingsaktiviteiten. Hier in Maleisie wordt veel druk gelegd bij het U21 team omdat de coach Rajan en trainers (o.a Paul Lissek) met overheidsgelden werken, in een land die de armoedegrens weliswaar is overstegen maar zeker nog geen rijk Europees land zijn geworden. Juist die zaken (gebruik van Overheidsgelden) die ik hoop met Hockey Asia en de inkomsten uit toekomstige Live TV wedstrijden op een betere manier in te kunnen vullen. De toekomst zal uitwijzen of dit gaat lukken.

   Ik wens jou ook veel succes bij alles wat je doet en bedankt voor jouw reactie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: